Luchtwegproblemen

Bij paarden en pony's komen luchtwegproblemen geregeld voor, denk hierbij aan een luchtweginfectie, droes of bijvoorbeeld hoest.
Om de luchtpijp en het eerste gedeelte van de longen beter te kunnen onderzoeken gebruiken we een luchtwegscopie.
Met een luchtwegscopie letten we op de aanwezigheid van pus en eventuele afwijkingen aan het slijmvlies. Over het algemeen doorstaan paarden en pony's dit onderzoek goed. Toch is het voor het comfort van het paard, maar ook de eigenaar prettig om het paard licht te sederen.

Het kan voorkomen dat de resultaten uit het scopie-onderzoek geen of te weinig informatie oplevert. Dan kan het onder worden aangevuld met een bronchoalveolaire lavage, ofwel het BAL-onderzoek. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een BAL katheter.

Dit is een rubberen slang die via de neus tot diep in de longen wordt gebracht. Vervolgens wordt de long met een onschadelijke vloeistof gespoeld. De cellen die vervolgens uit deze vloeistof worden gehaald, worden onder een microscoop bekeken, waarna een behandelplan voor het paard wordt opgesteld.

Voor meer informatie over het huisvesten van uw paard met luchtwegproblemen download u ons Huisvestingsadvies bij paarden met luchtwegproblemen

/